01243

Alcatel C 651

 

1

Először is köszönet a magyar Alcatelnek, hogy ismételten rendelkezésünkre bocsátotta a készüléket. Immár végleges formában probálhattam ki a telefont. Magyarországon jelenleg a Vodafone-nál kapható, csak szürke színben és igen kedvező áron. A tesztben ne tévesszen meg senkit se a bordó előlap! Sajnos egyelőre nem kapható nálunk hozzá előlap.

Megjelenés

Az Alcatel C651 az első olyan szétnyithatós készülék, melyet az Alcatel tervezett. Kézbe véve a készüléket az első érdekes dolog, ami fel fog tűnni nekünk az, hogy a külső kijelző el van forgatva 45 fokkal, így elég futurisztikusnak tűnik. Az egy soros szöveget és egy sor ikonokat tartalmazó kijelző inverz módban mutatja az adatokat. Mivel nem szines, ezért egészen jól látható napfényben is. Mutatja a akku töltöttséget, a térerőt , a dátumot és az időt. De itt láthatjuk, ha valaki hív és ha üzenetünk jött. Oldalra fordítva a telefon, találunk egy hangerő szabályzó gombot is. Segítségével becsukott állapotban ha röviden megnyomjuk a kijelző világítani fog, ha hossza, akkor a diktafon kapcsol be. Ha bekapcsoljuk a billentyűzárat (ami becsukott állapotban működik), akkor hosszan kell megnyomnunk a felső hangerő állító gombot a világításhoz. A külső kijelzőre azt is beállíthatjuk, hogy kis idő után bekapcsoljon a képernyővédő (kis pontok fognak váltakozni a kijelzőn), vagy azt is, hogy egy nagy óra jelejen meg. Tetején található az infra port és a gumi fedővel ellátott töltő és headset csatlakozó is. Most már nem kell félnünk, hogy elveszítjük a gumit, ugyanis hozzá van rögzítve a telefonhoz. A kamerát és a pici tükröt az alsó rész tetején találhatjuk meg. A hátlap kissé nehezen jön le az első pár alkalom során, de ha bejáratodik, már jó lesz. Elég masszívnak tünt a telefon, nem kell félnünk attól, ha leejtjük, darabokra fog majd hullani.

 

1 1

1

Belső

A 650 mAh új fajta akkumulátor gyári adatok szerint 4,5 óra beszélgetésre, és 290 óra készenléti időt biztosítanak. A valóságban átlagos használattal 2-4 napot fog majd bírni.

A készülék szoftware hasonlít a forgalomban lévő 556 vagy 756-éra. Kinyitva a készüléket egy 128*160 pixel méretű 65 ezer szín megjelenítésére képest cSTN kijelző fog elég tárulni. A kijelző minősége látványosan jobb a 556-énál, mivel a plexihez közelebb került. Így élesebb, jobbak a színek és jobban látszik a napfényben. Picit zavaró lehet, hogy a kijelző körül egy ezüst tükör szerű sáv van, ami napfényben elég vakító. A billentyűzet kiosztás is megváltozott egy kicsit. A navigációs gyűrű tetejére került a törlő gomb , míg a fényképező/saját gomb pedig alá. Első használatra kissé szokatlan lehet, és kissé távolinak fog tűnni a törlés gomb. A billentyűk műanyogból készültek, jól nyomkodhatóak és kényelmesek..

11

A készülékben a yamaha 40 szólamú chipje dolgozik, a hangszorónak köszönthetően jó minőségben, maximum hangerőn se torzítanak az amr hangok se. Sajnos itt meg kell elégednünk az 556 által támogatott formátumokkal, ugyanis a készülék még nem kezeli az mp3-akat. Érdekesség, hogy a telefon kihajtásához és becsukásához hangot rendelhetünk, igaz csak a beépítettek közül lehet választani. A billentyűket programozhatjuk. A menü szerekezete ugyanolyan, mint az 556-é, 3*4es elrendezésű ikonos, nézetet nem változtathatunk, tehát aki szerette a nagy képes lapozós menü attól sajnos el kell tekintenie. Szintén változtathatóak a témák is, de újat nem tölthetünk a telefonra.

Infra portja alkalmas fájlok küldésére és fogadására (kép, csengőhang, videó), a java feltöltésről a wap vagy a PCSuite gondoskodni.

 

1

 

Telefonkönyv

Telefonkönyvében a nevekhez már videó klipet is választhatunk. Elég érdekes látvány, mikor valaki hív és a fényképe elkezd pislogni, esetleg grimaszokat vágni. Bejegyzések kibővültek a becenév, URL cím és a születésnappal. A születésnapot automatikusan bejegyzi a telefon a naptárba is. Maximálisan 500 nevet tudunk majd tárolni a memóriában. És csak csoportokhoz rendelhetünk csengőhangot.

 

 

Üzenetek

Küldhetünk sms-t, mms-t, ems-t. Tárolható sms-ek száma 200 darab. Küldhetünk képeket, hangokat, szöveget, maximum 5 oldalt. MMS mérete nem haladhatja meg a 100 kbyte-ot. Lehet küldeni videót is. Alapértelmezettként, mikor videót veszünk fel, akkor úgy állítja be a készülék, hogy MMS-ként el lehessen küldeni.

Testreszabhatóság

1Az 556-ból megismert tips and trick menüt felváltatotta a Vodafone menüje. Ehhez azonban nem árt egy wap előfizetés is. Szerencsére ebbe a készülékbe nem került bele a Live! menü, így stabilitása sokkal jobb, mint az 565-é. Új menüpont a hívás infó, melyben megtalálhatjuk a hívás listát, beállíthatjuk a telefonszámunkat, azt, hogy hány másodpercenként jelezzen a telefon, de a hívás beállításokat is itt érhetjük el. A másik új menüpont a "Saját Shortcuts". Itt összesen 20 menüpontot szerkeszthetünk össze. Bár nem hiszem, hogy nagy jelentősséggel bír, mivel minden billentyűhöz rendelhetünk funkciót, illetve átprogramozhatjuk a Soft billentyűket és a fényképező gombot is.

Mikor kiválasztjuk a témát, nemcsak látjuk az átváltozást, hanem a hozzárendelt csengőhangot is halljuk. Természetesen megmaradt a lehetőség, hogy csak a színeket állítsuk, amivel bőségesen rendelkezik a telefon.

Csengőhangok kiválasztásánál választhatjuk, hogy egyszerre rezegjen és csörögjön a telefon. Rezgő üzemmódban videó lejátszáskor lehalkul a készülék, ahhoz, hogy hallhassuk, a felfele nyíllal kell beállítanunk a kívánt hangerőt.

Alkalmazások

Órája, riasztása és naptárja hasonló, mint az 556-é. És a diktafonnal is maximum 60 másodpercet rögzíthetünk. Viszont, ha a csengőhang készítésnél a felvételt választjuk, akkor azt akár diktafonként is használhatjuk (30 mp), viszont nem lesz darabszám korlátozás.

Hanghívás is megmaradt. És úgyszintén menükhöz is rendelhetünk hangvezérlést.

Media - album: bekerültek a képek, hangok, videók, a java. Támogatott képformátumok: jpeg, gif, animált gif, bmp, png. Hang formátumok: SMAF, midi, sp-midi, amr, wav. Videó: 3GP, MPEG4

1

 

Java MIDP 2.0

Úgyszintén támogatja a java Midp2.0-át és alapból tartalmazza az 556-ban levő két játékot: a Speed Devilst és a Gulos Tale-t. Maximálisan 128 kbyte lehet egy program. Mivel a kijelzője 128*160 pixel, azért a legtöbb SonyEricsson-nal kompatibilis játékok is élvezhetően futhatnak rajta.

 

 

Fényképező

Maximálisan VGA felbontást (640*480) használhatunk. Fénykép mérete lehet:640*480, panoráma, 128*160, 128*128, 64*64, 32*32. Három szinten állíthatjuk a kép minőségét, exponálási időt automatikusan vagy manuálisan állíthatjuk, éjszakai üzemmód kifejezetten hasznos sötét helységekben, illetve éjszaka. Fényképezés közben választhatunk effekteket, illetve képkeretet (csak kis felbontásoknál). Fényképezés után átmértezhetjük képeinket, kerettel és kis bélyegekkel láthatjuk el őket. Sőt, ha úgy tartja kedvünk, készíthetünk egy, 15 kép egymásután sorozatot(animálva jeleníti meg és JPA-ként menti!!), vagy mozaik elrendezésben, de akár időzíthetjük is a fényképezőt. 4*-os zoom csak kisebb felbontásban használhatjuk majd. A többi képet a Fotóalbumban lehet megtekinteni.

Videó

Videót 3GP formátumban, összesen 10 másodpercet tudunk rögzíteni hanggal együtt, ha MMS-ben akarjuk elküldeni, longplayben, viszont akár 30 mp is lehet. Telefon kijelzőjén egészen élvezhető, míg számítógépen kicsit kicsi a mérete.
A videó lejátszáshoz 3GP lejátszó kell, pl: Realplayer 10 vagy az új QuickTime.

Memória

A C651-es 4,5 Megabyte memórát tartalmaz, amit úgy osztunk fel ahogy akarunk.

Típus Max. méret
SP-MIDI, MIDI 96 kbyte
MMF (a Smaf formátumot támogatja) 96 kbyte
Wave (PCM) 240 kbyte
3GP+Amr (176*144 v. 128*96) 300 kbyte
MP4 100 kbyte
Amr 50 kbyte
Bmp (max. 640*480 8 bit) 120 kbyte
Jpeg (max. 640*480, nem progressive) 120 kbyte
Gif, animated Gif (max. 640*480, 8 bit) 120 kbyte
PNG (max 128*128, 8 bit vagy 24 bit) 120 kbyte
Java 256 kbyte

 

WAP 2.0

A böngészője Class 10-es lesz. 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, videók letöltésére. Megjeleníti a színes jpeg, gif, animált gif, bmp, png képeket is. Mindezt a standard formátumokban. Nagyon korrekt a böngésző, támogatja a html 4.0-át (táblázatok megjelenítése is), Xhtml, wml.